Vi er jo som du skjønner en nettside som er opptatt av reising, opplevelser og feriering, naturligvis, men vi er også opptatte av at dette skal gjøres på ordentlig vis.

Hva mener vi egentlig med ‘ordentlig vis’? Jo, først og fremst ved at de økonomiske rammene er på plass for en slik tur, og at man ikke tar dumme valg i så måte. Hva mener vi med dumme valg da? Det kan for eksempel dreie seg om å låne penger til ferien, og selv om det ikke er dumt i seg selv, så er det uheldig hvis man setter seg selv i økonomiske problemer på grunn av det. Husk at det bare er snakk om en ferie og at man ikke behøver å dra på kostbare turer for enhver pris.

Hvordan planlegger man en ferie?

En ferie kan være en kostbar affære og dette gjelder spesielt hvis man har mange barn og ikke er i godt betalte jobber. Å ha barn er noe av det dyreste som finnes, og det vet naturligvis alle de som har opplevd nettopp det. Det er barnehageplasser, SFO-plasser, klær, sko, mat, frisører og mye mer. For å si det kort: det er en vedvarende utgiftspost så lenge de bor i huset, og faktisk lenge etterpå også. Det kan derfor være vanskelig å legge av penger til en ferie for mange personer, og hvis man for eksempel er seks stykker så kan en ferie fort beløpe seg til 60-70.000 kroner, og dette er en betydelig utgift.

Planlegging ferie

Planlegg godt og i god tid – det lønner seg!

Vårt tips er derfor at man for eksempel kan legge opp til en utenlandstur annet hvert år i stedet for hvert år. Da har man muligheten til å legge til side penger uten at man struper økonomien helt. 60.000 kroner fordelt på to år blir 30.000 kroner i året, og hvis man er to stykker blir det 15.000 kroner pr. år pr. voksen å spare. Altså litt i overkant av en tusenlapp. Klarer man 2.000 kroner i måneden legger man omtrent opp til en ferietur på ett år. Det er fullt mulig, men det kommer altså an på sparelysten.

Det viktigste er at man setter på et fast trekk hver eneste måned og at pengene som trekkes flyttes til en konto som ikke er så veldig lett tilgjengelig. Her gjelder det å være disiplinerte over tid og klare å la være å bruke av disse pengene. Spar på en slik måte at du ikke får problemer med de faste utgiftene dine.

Hva med de som låner?

De som velger å søke på et lån for å ta seg en ferie har i utgangapunktet ikke råd til denne ferien. Det er fullt mulig, uten tvil, å gjøre dette, men da må man tenke på samme måte som når man sparer. Da må det være et autotrekk hver måned fra begge kontoer som går til å betale ned lånet, men uansett er dette ikke gunstig. Ferien vil bli dyrere på grunn av rentene som slike lån har, men for mange er dette faktisk enklere enn å spare. Hvis man legger en kalkulator som den man finner på nettsidene til Lånemegleren.se til grunn, så vil et lån på 60.000 kroner nedbetalt over 1 år i Norge koste omtrent 5.600 kroner i måneden.

Hvis vi tar et tilsvarende beløp i sparing delt på to, altså at begge parter sparer 2.800 kroner hver måned stedet for å bruke det på renter og avdrag på et lån, så ville man kommet opp i en spart sum tilsvarende 67.200 kroner. Altså taper du omtrent 7.000 kroner på en slik løsning, noe som fort kan være en billett til en av ungene.

Som du ser er det derfor viktig at du tenker deg nøye om for en slik løsning velges.

Mange har riktignok en god økonomi som tåler dette, men felles for alle som velger denne løsningen er at man er nødt til å kvitte seg med lånet så fort som over hodet mulig.

En annen måte å gjøre det på

Mikrosparing Sparebank 1

Mikrosparing til ferien er utrolig smart! Sparebank 1 har et meget godt produkt i så måte!


Noen klarer som sagt ikke å spare, men da kan det være smart å velge en metode som tvinger en til å gjøre det! Ja, det går faktisk an, og fenomenet kalles for mikrosparing. De fleste banker tilbyr dette og det er noe man kan opprette i nettbanken. Dette er utrolig smart og du spare egentlig ute at du vet om det. Inne i din nettbank oppretter du deg en konto som du kaller for ‘Mikrospar’ ‘Feriesparing’ eller noe slikt, og dermed er du klar til å sette i gang. Inne på bankens sider velger du å gå inn på fanen som heter ‘sparing’ eller noe slikt og der inne kan du opprette en mikrosparingsavtale. Dette er kort og greit en sparemetode som fungerer slik at den trekker et fast beløp fra brukskontoen din hver gang du bruker kortet som er tilknyttet denne. Du kan for eksempel sette alt fra 5 kroner til flere hundre kroner, men dette vil variere fra bank til bank. Hvis du for eksempel sparer gjennomsnittlig 50 kroner hver dag blir dette faktisk 18.250 kroner i løpet av et helt år – og mange bruker kortet enda mer. Man vil merke det, ja, men på en helt annen måte enn om man trekker et stort beløp hver måned. Kanskje sparer man enda mer enn det man hadde tenkt, og da har man jo faktisk oppnådd en vinn-vinn situasjon.

Dette er noe vi virkelig anbefaler og som undertegnede har hatt meget god nytte av bare i løpet av kort tid. Jeg, som skriver denne artikkelen, har i løpet av en drøy måned spart 4-5000 kroner og det samme har min kone også gjort. Kort og godt betyr det at vi er i god rute til å legge opp alle lommepengene vi skal bruke i sommerferien! Rett og slett veldig morsomt og utrolig smart.

Les om mikrosparing her, eller sjekk videoen nederst i artikkelen.

Ferier med måte

Et siste tips som vi har lyst til å fortelle deg er at du rett og slett ikke trenger å feriere som en greve! Nøy det med noe som er litt billigere og du vil få en tur som økonomien din tåler mye bedre. Det kommer en dag da du vil få dine uker i solen på et flott hotell, men ikke la dette ønsket gå utover økonomien din i dag.

Og til slutt: vi ønsker deg en riktig god ferie og husk å ikke gjør noe overilt. Har du ikke økonomi til å reise på ferie i år, så er det helt greit. En telttur med ungene og slike aktiviteter er også gøy! Begynn sparingen til ferien 2018 allerede i dag og bruk gjerne mikrospar – da er du i gang med en gang du drar kortet for første gang!