I år ser det ut til at sommerferien kan bli mer kostbar enn hva du hadde håpet på, og akkurat dét er det den svake norske kronekursen som sørger for.

Den norske kronekursen har altså gått ned nokså merkbart den siste tiden og dette betyr at det blir dyrere for deg å feriere utenlands til sommeren. Hvorfor det, spør du deg kanskje. Jo, den enkle grunnen til det er at andre valutaer har styrket seg mot den norske (eller omvendt) og dermed får vi mindre utenlandske penger når vi veksler inn norske – for å bruke et forenklet språk. Mens vi for ikke lenge siden betalte rundt 70 kroner for 100 svenske, må vi nå ut med 90 kroner. Da blir plutselig ikke grensehandelen like billig som den har vært, og det samme vil gjelde i land som bruker pund, euro og dollar.

Den største forskjellen fra tidligere er faktisk dollarkursen. En ferie i USA vil derfor bli markant mye dyrere denne sommeren enn sommeren i fjor. Dette må man naturligvis ta hensyn til når man skal planlegge ferien og kanskje vil det være nødvendig å stramme inn litt på budsjettet eller spare enda mer penger før man legger ut på turen.

Det som i alle fall er helt sikkert er at vi nå vil få mye mindre for hver krone vi bruker i forhold til tidligere år. Selv om det ennå er lenge til sommeren ser ikke de økonomiske ekspertene noen tegn på at det skal bli noen bedring i denne situasjonen i løpet av den nærmeste tiden eller de seks neste månedene for den saks skyld. Det er flere årsaker til akkurat dette og både den lave renten, den stigende arbeidsledigheten og den generelle nedgangen i norsk økonomi er med på å bidra til dette.

Det er derfor bare å stålsette seg og innfinne seg med at vi ikke kan være fullt så ‘kaxiga’ som vi har kunnet være tidligere år – festen er over!