Hvis man har et kulturelt bankende hjerte hvor forkjærligheten ligger for operaer og balletter vil et besøk til Wien og byens fantastiske operahus være et absolutt høydepunkt!

Operahuset i Wien er noe helt spesielt, og når det gjelder arkitektur er bygningen et syn for guder både innvending og utvendig. Bygget rommer en kolossal historie og man vet at man får en uendelig høy kvalitet på forestillingene som settes opp der.

Lang historie

Wiener Staatsoper, som ofte bare refereres til som Statsoper, ble i tidligere tider kalt for Kaiserliche ung Königliche Hofoper, og da er vi inne på litt av essensen med selve Wien. Byen var hovedsete for den østerriske keiserfamilien og naturligvis skulle man ha en opera: Den Keiserlige og Kongelige hoffoperaen. Selve operaen er et prangende og storslagent byggverk og når man står på utsiden av det kan man neste ikke bli annet enn lamslått av skjønnheten som reiser seg foran deg. Operahuset er naturligvis det viktigste i hele Wien og er blant de aller mest kjente scenene i hele verden.

Svanesjøen i Wiener Staatsoper

Svanesjøen i Wiener Staatsoper

Det er mange monumentale bygg i Ringstraße i Wien, og operahuset var ett av de aller første som ble bygget. Det var August Sicard von Sicardsburg og Eduard van der Nüll som sto for dette og bygget er oppført i en nyromantisk stil i følge Wikipedia. Operaen ble åpnet for første gang i 1869, og som seg hør og bør var åpningspremieren operaen Don Giovanni av ingen ringere enn Mozart – en av Østerrikes absolutt største sønner. Mozart døde i Wien i 1791 og det var altså knappe 100 år senere at byen fikk sitt stolte operahus.

I 1920 forandret man navnet på operaen fra Hofoper til Staatsoper, og årsaken til dette var enkelt og greit at Østerrike var gått fra keiserdømme til rebublikk. Under den andre verdenskrig fikk bygningen store skader som følge av de alliertes krigshandlinger, men etter et omfattende restaureringsarbeid ble Wiener Staatsoper åpnet på nytt i 1955.

Mange produksjoner

Operahuset har faktisk hele 50 produksjoner på spilleplanen til enhver tid, og det innebærer at sesongen har en varighet på hele 10 måneder pr. år. Det har vært mange meget kjente direktører ved operahuset og hvis vi trekker frem navn som Gustav Mahler og og Richard Strauss skjønner man hvilken tyngde rent kulturelt man snakker om her.