Det er byene Stavanger, Kristiansand og Trondheim som tar i mot de fleste norske turistene som er på ferie, mens Bergen og Oslo tar i mot flest utenlandske.

Det er imidlertid Kristiansand som har de mest fornøyde turistene, og nordmenn som drar dit vet akkurat hva de får. De blir gjerne lenge der, mens de både slapper av, shopper og spiser på restauranter kommer det frem i Turistundersøkelsen fra Innovasjon Norge.

Fra Innovasjon Norge kommer det frem at nordmenn som regel er veldig fornøyde med å feriere på Sørlandet, og det er i stor grad den velkjente sørlandsidyllen med soling og bading som lokker de norske turistene ned dit. Naturligvis vil også Dyreparken ha en tiltrekningskraft på barnefamiliene, og det er ingen problemer å forstå at barn ønsker seg dit!

kristiansand

Kristiansand har dog en stor utfordring når det kommer til utenlandske turister, for denne gruppen reiser ikke i like stor grad som nordmenn til dette området. For utenlandske turister er det først og fremst midnattsol, fjell, fjorder og nordlys som apellerer, så hvis der har Kristiansand en jobb å gjøre – i hvert fall hvis de vil ha en bit av den delen av kaken.

Tuftin legger til at området dog har en utfordring – de utenlandske turister reiser ikke til Sørlandet i like stor grad som til resten av landet.

Trøndelag er overrasket

Trøndelag har satset hardt mot matturisme og har lyktes godt med det, og regionen får skryt av reiselivsdirektøren. Han sier han er positivt overrasket over hva de har fått til med sin matsatsing og der ligger de helt i front landet sett under ett. Faktisk er det så mange som 64% av turistene som spiser lokal mat og hygger seg med lokal drikke, og det er mer enn dobbelt så mye som i resten av landet.

Dette er et tydelig tegn på at turistene søker etter det helt spesielle og genuine, og man er på bred front meget fornøyd med utviklingen som har vært rundt dette med matturisme og kultur.

Satsting på kultur, mikrobryggerier og kortreist mat har vist seg riktig ettersom turistene omfavner dette, og det er slike tiltak som er med på få gi dem en autentisk opplevelse.